Sıcağı engellemek için beyaz ve açık renkler giymek herkesin bildiği bir şeydir. Her şeyden önce, terzilik düşünce şu şekildedir: En açık renkli, havadar, narin kumaşlar, güneş ışınlarının cildimize doğru gelmesine izin veren tüm bu güneş enerjisini emer, sıcak bir günü daha rahat geçersiniz. Koyu renk kumaşlar giydiğinizde sıcaklıkla sıkışıp kalırsınız ve daha fazla sıcaklık hissedersiniz. Acaba doğru mu?
Tam olarak değil, çünkü hepsi teori olarak kesinlikle harika gibi görünse de, hafif giyim tarzına karşı çalışabilecek başka birkaç faktör var. En azından, gerçek ve bilimsel bir çalışma biçiminde önemli bazı kanıtlar var. “Niçin Bedeviler sıcak çöllerde siyah cüppe giyiyor?” Başlıklı 1980 yılındaki akademik araştırmada Nature dergisi “bunun bir önemi yok” diyor.
Siyah ve Beyaz Giysiler Sıcaklık Sınavında
Tahmin edebileceğiniz gibi, araştırmacılar, aşırı sıcaklıktaki Sina Çölü sakinleri üzerinde denemeler yaptı. Beyaz elbiseler siyaha kıyasla test edildiğinde ve sıcaklığı kaydedecek olursak, Bedevi bir adam üzerinde sıcağın öne çıkmasıyla siyah giyimin daha fazla ısınmasına neden olduğunu buldular, ancak fark çok net değildi. Başka bir deyişle, siyah ek ısınmayı emer, ancak bu cildinize aslında ekstra sürede geldiğinde kaybolur.
Ayrıca, tüm “hafif kıyafet” argümanlarında önemli bir unsurun eksik olduğu iddiası var; giysileri giyen kişi. Vücudunuzdan yayılan ısı, beyaz giysiler tarafından tekrar yansıtılacak ve sizi tost yapmaya devam edecektir. Kısacası sıcak havalarda siyah veya beyaz giyip giymediğiniz büyük bir fark yaratmaz. Elbiselerinizi gevşek, ince tuttuğunuz sürece, muhtemelen yanınızdaki fakir Bedevi kadar aynı hissedeceksiniz.