D Vitamini En Çok Hangi Balıkta Bulunur?

17 Eki

Vitaminler vücut direnci için en temel yapı taşlarından biridir. Hücre, kas, kemik, deri, kalp ve beyin vs. hücrelerinde yapıların inşası ve korunması açısından en önemli faktör de vitaminlerdir. Bunlar arasında özellikle de bebeklerin ve çocukların kas ve kemik gelişiminde ayrı bir yeri olan D Vitamini önde gelir.

balık

D Vitaminin Vücuttaki Görevleri

Erken yaşta kontrol edilmesi ve doktorların tavsiye ettiği oranların dışına çıkmamak kaydıyla D Vitaminin, üretilen vitamin kapsülleri veya şurupları sayesinde alınabildiği gibi doğal yollardan alınması daha uygun görülmektedir. D vitamini, çocuk yetiştiren herkesin pratik bilgiler olarak tanımlayabileceği deneyimlerin yanı sıra; vücutta sağladığı kalsiyum ve fosfor emilimi sayesinde kemik ve kas zayıflığının önüne geçilmesi, korunması ve güçlendirilmesi için gerekli başlıca vitamindir.

D Vitaminin Diğer Önemli Görevleri

Bu vitaminin, güneş ışınlarının deride emilmesi veya besinlerdeki kalsiyum ve fosforun karaciğerde dönüştürülmesi ardında böbrek ile bağırsak epitel hücrelerinde emilip D Vitaminine dönüştürülmesi sonucunda vücuda alımı sağlanır. Kandaki pıhtılaşmayı normalleştirmesi, kalp atış ritmini düzenlemesi, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmesi, tiroit işlevlerinin düzgün yerine getirilmesi, sindirim sitemine yardımcı olması, diş ve kemik dokularını güçlendirmesi D Vitaminin diğer önemli görevleridir.

D Vitamini İle İlgili Özel Bilgiler

D Vitaminin özellikle bebekler ve henüz gelişme çağındaki çocuklarda büyük önemi vardır. D vitamini içerikli besinler ile ve güneşin zararlı ışınlarının az olduğu saatlerde çocukların açık havada dolaştırılmasıyla küçük bireylerin bu vitamini almasını sağlamak gerekir. Aksi takdirde D vitamini eksikliği, ileri yaşlarda kemik erimesi, dişlerde yoğun çürüme, diş yapısında bozulma ve diş dökülmesi şeklinde rahatsızlıklara neden olabilmektedir.

D Vitaminin fazla alınmasında ise baş dönmesi, kusma, böbrek fonksiyonlarında düzensizlik gibi sendromlar görülmektedir; böyle durumlara vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna veya doktorunuza başvurmanız doktorunuzun tavsiye edeceği tedavi ve perhize muhakkak uymanız gerekmektedir.  Yetişkin bir insanın günlük D Vitamini ihtiyacı; 300 IU iken, çocuk ve gençlerde bu miktar 200 IU olarak belirlenmiştir. Özelliklerde kadınlarda kemik erimesinin görüldüğü elli yaş üzerinde ise bu oran  400 IU olarak ölçülmektedir.

D Vitamini İçeren Besinler

D Vitamini gayet kolay elde edilebilen bir vitamindir. Güneş ışınları dışında ve özellikle yağlı balıklar olmak üzere pek çok besinden sağlanabilmektedir. D Vitamini içeren besinler şunlardır:

1- Balık (Yağlı)
2- Süt
3- Portakal, mandalina ve greyfurt
4- Yumurta
5- Mantar
6- Tahıl içerikli gıdalar
7- Büyük baş hayvanların karaciğeri

D Vitamini Ve Balık

Üç tarafı denizlerle çevrili bit yarımada konumundaki ülkemizde en çok ve kolay temin edebileceğimiz et ürünü olan balık D Vitamini yönünden en zengin gıda maddesi olarak başta gelmektedir. Seçilen balık türleri arasında da özellikle yağlı olan ton balığı, morina, lüfer, çinekop, çipura, levrek gibi balıkların tercih edilmesi uzmanlar tarafından önemle tavsiye edilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir