Emlak Ekspertizi Nasıl Olunur?

26 Eki

Gayrimenkul sektöründe yapılan yeni düzenlemeler içerisinde emlak satışları için gayrimenkul değerleme zorunluluğu getirilmesiyle emlak ekspertizliği  yeni ve gözde bir iş kolu olarak meslek seçiminde büyük ilgi görmekte. Getirilen yasa gereği gayrimenkullerin veya gayrimenkullerle ilgili çalışmaların ve projelerin fayda zarar değerlemesini ve raporlamasını yapan şirketlerde bu yönde artan istihdam talebinden faydalanmak için gayrimenkul değerleme uzmanlığı sertifikası alma zorunluluğu getirildi.

Emlak Ekspertizi Ne İş Yapar Ve Avantajları Nelerdir

Son yıllarda dolgun maaş ve getirdiği statü etkinliği ile en popüler meslekler arsasında yerini alan emlak ekspertizliği sektörde son derece önemli ve saygın bir konumda yer almaktadır. Gayrimenkullerin fiyatlandırılması, yasal belge niteliğinde hazırlanan hukuki raporlamaların yapılması, konutların, sitelerin, arsaların, tarım alanlarının, faaliyette olan endüstriyel tesislerin, sanayi arazilerinin ve otel gibi kuruluşların değerlemelerini yaparak piyasa bedellerinin belirlenmesinde, emlak değerleme uzmanı olarak kilit rol oynamaktadırlar. Ayrıca alım yapacak yatırımcıların  bankalar aracılığıyla çektikleri kredilerin belirlenmesinde emlak ekspertizlerinin verdiği raporlar dikkate alınmaktadır.

Emlak Ekspertizi Kimler Olabilir

4 yıllık üniversite mezunu olan, Sermaye Piyasası Kurulu’nca açılan gayrimenkul değerleme uzmanlığı yetki belgesi sınavına katılan ve sınav sonunda geçer not alan, emlak sektöründe en az 3 yıllık iş deneyimine sahip herkes emlak ekspertizi olabilmek için hak kazanabiliyor.

Emlak Ekspertizi Belgesi İçin Yapılması Gerekenler

Emlak ekspertizliği şartlarına uyanlar, yetki belgesi alabilmek için Sermaye Piyasası Kurulu’nun resmi web sitesine giriş yaptıktan sonra ilgili meslek ile ilgili lisans sınavları panelinden başvuru esnasında takip edilmesi gereken prosedürü uygulamalı, alınacak dersleri takip etmeli, sınav tarihlerini kontrol etmelidir. Tüm bu şartları yerine getiren adayların, gayrimenkul sektöründe 3 yıllık iş tecrübesine sahip olduklarını belgelendirerek ispatlaması da gerekmektedir.

Emlak Ekspertizliği İle İlgili Tüyolar

Emlak Ekspertizliğini meslek olarak seçmek isteyenler arasında emlak ve emlak yönetimi, gayrimenkul ve varlık değerleme bölümü, taşınmaz değerleme bölümü,  jeoloji mühendisliği, harita mühendisliği, mimarlık, inşaat mühendisliği, şehir ve bölge planlama, hukuk, gibi bölümlerden lisans alarak mezun olan ve askerli görevini tamamlamış ya da muaf adaylar, yabancı satış eksperliği için ise en az bir ya da iki yabancı dil bilenler eksper şirketleri tarafından tercih sırlamasında ilk sırada yer almaktadır.

Çeşitli şirketlerin ve kursların yanı sıra Milli eğitim Bakanlığınca yetki verilen gayrimenkul değerleme şirketleri, meslek edindirme kurum ve kuruluşları tarafından da dağıtılan emlak ekspertizliği belgeleri, pek çok kişi için nitelikli ve kariyerli bir mesleğe adım atmada ilk basamağı temsil ediyor. İş kolu hakkında gerekli teorik eğitimi alan ve sınavlarda başarı gösteren herkes için umut vaat eden emlak ekspertizliği için adayların ilgili kurumlara başvurmaları, istenilen gerekli evrakları toplamaları ve belirtilen zaman diliminde teslim etmeleri istenmektedir. Gerek interaktif gerek uzaktan ders programlarıyla eğitimini tamamlayan adaylar, yeterlilik sınavda gösterdikleri başarıya göre uzmanlık belgelerini başvurdukları kurumlardan alarak ellerindeki belgelerle gayrimenkul değerleme şirketlerinin kapısını güvenle çalmaya hak kazanmaktadırlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir