Seramik Kondansatörün Kullanım Alanları

11 Oca

Seramik kondansatörler; verici istasyonları, endüksiyon fırınları, yüksek voltajlı lazer güç kaynakları, güç devre kesicileri ve farklı türde yüksek yoğunluklu uygulamalarda kullanılır. Peki seramik kondansatör nedir bu tanımla birlikte, seramik kondansatörlerin kullanım alanlarına değinelim.

Seramik Kondansatör Nedir?

Diğer kondansatör türlerinde olduğu gibi seramik kondansatörlerde de en yaygın kullanım şekli enerji depolamadır. Diğer uygulamalar ise güç koşullandırma, sinyal birleştirme veya ayrıma, elektronik gürültü filtreleme ve uzaktan algılamadır.

Seramik Kondansatör Kullanım Alanları

Seramik kondansatör, yüksek kapasitans ve yüksek voltaj sundukları için otomotiv ve klima sistemleri gibi uygulamalarda kullanılmaktadır. Seramik kondansatör (kapasitör), her iki tarafı metalize edilmiş ve kalınlaşması için elektrikli koruyucu malzemeye batırılmış koruyucu bir tabaka ile kaplanmış ince bir seramik dielektrikten oluşur.

Kondansatör, ana işlevi elektrik veya elektrik enerjisini depolamak olan bir bileşendir. Aynı zamanda, DC akımının geçişini engellerken yalnızca AC akımının geçmesine izin veren bir filtre işlevi görür. Kondansatörlerin birbirine paralel yerleştirilmiş ve bir indüktör veya yalıtkan ile ayrılmış iki elektrot plakası vardır. Akım, yalnızca tamamen şarj olduğunda kapasitörden akmayı durdurur. Fan motorlarında kullanılan farklı kapasitör türleri vardır.

Metalize Film Kondansatörler

Metalize polyester film kondansatörler, iki kapasitörlü iklimlendirme sistemlerinin motorlarında kullanılmaktadır. Bir kondansatör kompresör motoruyla, ikincisi ise fan motoruyla birlikte kullanılır. Bu kapasitörler, çok ince bir plastik dielektrik ile birbirine bağlı ince alüminyum folyo elektrotlarına sahiptir. Ancak plastik, yüksek voltajlı kapasitörlerin gerekli olduğu durumlarda polyester ve polistiren gibi diğer malzemelerle değiştirilebilir.

Tavan Vantilatörü Kondansatörleri

Tavan vantilatörü kapasitörleri ağırlıklı olarak tavan vantilatörlerinde kullanılmaktadır. Bir dielektrik ile ayrılmış iki iletkenden oluşurlar. İki iletken tarafından voltaj algılandığında, kapasitörde elektrik enerjisi depolanır. Bu elektrik enerjisi mekanik bir kuvvete yol açar.

Tavan vantilatörleri, enerjiyi kanatları döndürmek için kullanılan mekanik enerjiye dönüştürdükleri için kapasitörlere ihtiyaç duyarlar. Arızalı veya hasarlı bir kapasitör, fanın yavaş çalışmasına veya hiç çalışmamasına neden olabilir. Bir kondansatör ayrıca hız ayarları çalışmıyorsa çalışmayı durdurabilir ve çalışmaya başlaması için manuel olarak döndürülmesi gerekebilir.

Kondansatör ve ilgili ürünler ile ilgili bilgi almak için https://www.botem.com.tr/kondansator-nedir-nerelerde-kullanilir linkini ziyaret edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir